Wednesday, November 30, 2005

Richtig klettern







Grundsätzlich ist unter dem Felsklettern das klassische Freiklettern oder überwiegende Freiklettern mit kurzen Passagen technischer Kletterei zu verstehen, wie es haüfig in klassischen Gebirgsrouten anzutreffen ist. Obwohl das klettern an naturlichen Haltepunkten eindeutig vorherrscht , kann es vorkommen daß an einzelstellen die Sicherungskette zur Fortbewegung benutzt wird oder elemente des Technischen kletterns wie seilzug oder seilquerqänge eingesetzt werden.






Thursday, October 20, 2005

Pengembaraan Membuang Masa II



Kita sambung kembali kisah pengembaraan aku ni...aku tulis kat sini lantak korang la nak baca ke tak nak...bukan aku nak suruh korang baca pon...saja aku tulis kat sini supaya aku dpt flashback balik saat2 manis aku ketika itu...


lepas kitorang bermlm kat euro hostel kat glasgow tu...kitorang pon nak blah awal pagi tu...plan nak pergi carik monster loch ness....lepas breakfast kitorang pon load brg kat kereta...lepas tanya org mana jln nak pergi loch ness...org tu suggest tpt lagi best dr loch ness....anyway jln yg dia suggest tu pon mmg jln nak pergi loch ness....psl jln yg kitorang lalu tu pon scenery dia mmg lawa...org tu suggest kat kita pergi glencoe...kalau korang singgah scotland aku pon mmg suggest kat korang utk singgah glencoe...tpt ni mmg lawa giler...on the way kitorang lalu jln tu....tepi jln mmg scenery lawa...along the journey kitorang berenti tpt yg lawa utk dijadikan lokasi penggambaran kitorang...kitorang berenti kat tepi tasik loch lomond .. tasik tu tpt awal org viking dtg mendarat kat scotland...kawasan sekitar adalah kampung lama org viking....ada jugak tapak kubor lama org viking....diorang ni berperang ngan org saxon yg menetap kat kawasan situ....kitorang berenti tepi air terjun kat glencoe....tepi jln tu ada org camping....mmg lawa giler...bersama ini aku sertakan shot2 yg menarik...




lepas tu kitorang meneruskan perjalanan menjejak monster loch ness...satu lagi tpt menarik yg kitorang lalu ialah fort william...kat sini tpt org england berperang ngan org scotland...tapi time tu org england mmg kuat giler so org scotland tokleh menang lawan org england....

last sekalik kitorang sampai jugak kat kawasan kampung loch ness....lepas dpt information kitorang pon ikut trail loch ness....trail ni jln kampung menuju loch ness.....scenery mmg lawa giler....berenti tepi jln amik gambar scenery lawa.....kitorang singgah air terjun paling tinggi kat kawasan tu...foyer waterfall.....berenti sembahyang tepi loch ness sambil menikmati angin nyaman tasik dan membuat pose2 menarik.....

dan seterusnya kami meneruskan perjalanan ke edinburgh..banda diraja scotland......edinburgh mmg lawa bandarnya...kitorang nak carik tpt tido mmg payah..satu jam berpusing dgn kereta mencarik tpt utk menginap....kat bandar edinburgh ni la berlaku kejadian yg tidak diingini...sekali lagik kami ditahan oleh polis kerana driver kami disyaki memandu dgn dipengaruh pengaruh alkohol....tapi takde apa yg teruk berlaku...lepas makan terus balik tido....

kemudian esok harinya kami bertolak ke sterling....kat sini ada tpt william wallace punya memorial....on the way ke sterling kitorang tgk hot persuit...ganas gak org sini lwn polis...rasa mcm dlm muvi plak tgk aksi kejar mengejar tu....ada dekat 6 buah keter polis dok kejar criminal tu.....kitorang dtg sebenarnya pon psl nak tgk pedang si william wallace tu ...dpt tgk gak tpt si wallace tu kalahkan askar england....mmg bijak gak strategi perang dia...mcm dlm citer braveheart tu dia tunjuk si mel gibson tipu askar england kat kawasan padang luas...tapi sebenarnya askar england tu kena umpan naik jambatan pastu kat atas jambatan tu diorang kena assault....lepas kejayaan tu org scotland bersatu lawan england...tapi si wallace tu kena tipu so dia kena tangkap pastu kena hukum bunuh....badan dia kena cerai dan kena letak kat berlainan tpt..yg aku igt kepala dia kena letak kat london bridge......

then kitorang blah balik menuju ke london....on the way ke london singgah tepi pantai tgk north sea....masa on the way balik ada sebuah lori tank meletup tgh jln so jln kena tutup dekat sejam stgh....then teruskan jln gi london.....kat london melilau mencarik malaysia hall...yerla saja nak jimat bajet....tapi sampai kat malaysia hall....tak dpt tido plak psl tpt tu dah penuh....so kitorang sewa hotel kat tpt lain....

esoknya tu kitorang dok pusing london....besar gak london nie...mcm rusa masuk kampung gak kitorang rasa...org malaysia pon malu nak ngaku sedara bile tgk gelagat kitorang...mcm tak penah tgk bangunan plak....lepas semayang jumaat gi makan kat restoran org kaya satay house ngan restoran mawar kat edgway road.....then kitorang mengelabah carik jln keluar london psl nak kejar feri kat dover...nasib baik ada brader ni baik nak tunjuk jln gi dover....

igtkan dah terlepas feri tapi sebenarnya feri tu yg lambat dr kitorang...so kitorang takdela terlepas feri tu....dlm feri tu hentam tido la...penat dok pusing london siang tu...so sumer driver bertauliah berenti charge energy psl by the time kita sampai kat calaes dah tgh mlm....bila sampai kat calaes turn aku drive plak....mmg time tu berkabus giler....jln depan boleh nampak lima meter jer...lupa plak nak bagitau destinasi seterusnya adalah Normandie tpt landing allie kat europe....psl keadaan yg sgt membahayakan so kitorang berenti tepi jln tido berimpit dlm keter....baru tau azabnya bile tido berimpit...ni baru dlm kereta...cuba bayangkan dlm kubo nnt...lagi la sempit....

esok pagi nya lepas sembahyang subuh kami bertolak menuju ker normandie...rupa2 nya normandie ni adalah satu kawasan yg sgt besar meliputi byk bandar .....so kitorang melawat dr juno beach sampai omaha beach....memorial d day kitorang pegi gak....mmg panjang pantai tu...nampak la sumer kesan2 perang and bunker2 german....german time tu overconfiden dgn atlantic wall diorang.....kalau ikut keadaan geografi calaes adalah tpt paling rapat sekali dgn dover...so tentera german jangkakan allie akan land ikut calaes...so diorang powerkan bunker diorang kat situ.....kalau tgk balik kat calaes tu...mmg payah allied nak tembus europe ikut situ....normandie adalah atlantik wall yg paling lemah sekalik ...itu pun telah diperkuatkan oleh rommel general german yg genius psl strategi perang guna tank....tp tpt yg paling terharu sekalik ialah kat omaha beach...kat situ lah tpt citer saving private ryan berlaku...tpt tom hank landing ngan team dia...ikut sejarah sebenar...bunker german kat situ namanya SN 62 (Schutznest 62) ....omaha beach tpt askar us landing....diorang patutnya landing awal pagi tp pasal cuaca buruk diorang tak dpt landing...so lebih kurang pukul 6 pagi baru diorang dpt landing...masa tu SN 62 ada 32 org jer asakar german kawal kat situ...compare ngan askar us dekat 20000 org.....tapi dgn keadaan geografi yg memihak kpd askar german...lebih kurang 10000 askar us mati katak mcm tu jer.....mcm yg kita tgk dlm citer saving private ryan tu...mmg takde can la diorang nak menyorok...turun jer dr landing craft kena hentam ngan mg42 .....tu pon lepas kena bombard ngan battleship dr tgh laut baru diorang antar second wave.....masa tu SN62 dah lemah dah...last sekalik baru diorang dpt land kan sumer logistik diorang....namanya operation overlord....6 june tu kira decision day la..sebab tu namanya D-Day...start dr tu allied dpt masuk europe...kalau nak citer mmg tak abis..byk lagi benda nak citer tapi masa tak cukup....lepas kitorang pusing kat omaha beach kitorang pon blah balik kampung halaman kitorang kat germany.....

pengembaraan ni mmg penat tapi mmg puas hati...pengajaran yg kitorang dpt mmg byk...perang mmg makan byk nyawa...bumi allah ni luas tak puas kalau nak jalan....pastu nasihat kitorang...kalau korang pusing europe...takyahlah dok pegi tpt mcm eiffel tower tu ke atau rome tu ke atau ntah apa2 pt lagik....tpt tu dah ramai org pegi....korang kalau nak jln korang pegi la tpt yg org jarang pegi....sebenarnya tpt yg org jarang pergi la tpt yg paling lawa dan tpt yg paling best....sekian terima kasih...akan menyusul pula pengembaraan yg lain...sori la tak dpt upload byk gambar...kalau korang nak tgk gambar pengembaraan kitorang rerajinla gi photopages member aku ni

http://experiment.fotopages.com/
http://john-jenin.fotopages.com/

Wednesday, October 19, 2005

Pengembaraan Membuang Masa I

Skrg kita sambung kembali kisah pengembaraan membuang masa....kalau nak cerita semua mmglah bosan..biarlah aku cerita part yg menarik jer...so bila kami tiba di Dover kami terus menuju ke Cardiff....so mcm biasalah bila kita bawak kereta versi germany agakla kekok sikit pasal org lain drive arah lain kita drive sebelah lain...tapi anyway selepas sesat beberapa kali akhirnya kami berjaya sampai di Cardiff....Cardiff mmg sebuah bandar yg agak besar...so mlm tu kami bermlm di rumah member betul2 dekat stadium millenium....so dpt la kami beramah mesra dgn komuniti org kita di Cardiff tu...


Awal pagi kami terpaksa bertolak kerana kereta kami dipark dekat kawasan yg tokleh parking...takut nnt keter kena tarik so kitorang pon bertolak pergi....Destinasi yg hendak dituju belom pasti...Di sini disertakan gambar teman2 yg rumah mereka kami jadikan tpt beradu...

Dlm perjalanan menuju ke tpt yg masih tak diketahui...kami bertekak ke mana arah hala tuju kami selepas ini...so kami pergi ke Bath...bandar lama nie tapi agak buhsan sebab jln yg kecik dan keadaan yg agak membuhsankan...tapibandar ni mmg lawa dgn dipenuhi bangunan lama zaman Rome...



then kami menuju ke Stonehenge....actually takde apa sgt kat sini...tpt yg kena bayar bila nak tgk batu buruk kat sini la....takpela member aku sumer nak pegi tgk sgt so aku pon ikut jer la...bila tgk baru tau mcm tu la rupanya stonehenge seperti yg diceritakan oleh org..skrg dpt tgk dgn mata kepala sendiri...ni la gambar stonehenge



Pastu kami pon bertolak pergi ke oxford ..saja nak tgk apa yg ada kat oxford ni...takde apa pon kat sini tapi dpt la tgk keadaan kat sini...lagi pon kitorang nak berenti semayang dan kencing dan mkn...lepak kat diorang punya islamic center...pastu kitorang pon terus blah....



Memula kalau difikirkan mmg giler nak drive sampai glasgow mlm tu jugak...yerla waktu tu dah pukul 6 ptg...glasgor ada lagi 750 km lagik lebih kurang..tapi dah nama pengembaraan ni pengembaraan giler...so kitorang decide nak drive all the way to glasgow....then kalau tak larat baru berenti kat memana...tapi kitorang berjaya gak sampai glasgow mlm tu jugak...pukul 12.30 mlm sampai kat sana...nak carik tpt tido lak satu hal...lepas melangok 1 jam kami jumpa tpt tido yg agak selesa dan murah...Euro Hostel Glasgow...lepas semayang sumer ahli rombongan bantai tido sampai esok pagi...Ni gambar muka kepenatan ahli rombongan ..

Tuesday, October 18, 2005

Pengembaraan Membuang Masa


Pertama sekali aku nak mengucapkan terima kasih kepasa saudara rimau kerana membenarkan saya menyibuk dlm blog dia yg tak seberapa ni..bukannya apa saja nak membuang masa...so sebab aku ada byk pengalaman yg aku nak kongsi dgn pembaca...dgn pengalaman yg tak seberapa ini mungkin akan memberi iktibar kepada aku sendiri yg mengalami ....

Aku nak ceritakan pengalaman gila aku bersama geng aku membuang masa pada cuti Ostern tahun lepas...plan gila ni timbul masa kitorang tgh lepak borak kosong....cuti ostern minggu depan so kitorang pon plan satu kerja gila yg dpt dilakukan utk habiskan cuti ostern....tetiba timbl dlm perbincangan kitorang utk pergi uk naik kereta ....pkpk itu kerja gila gak psl saper yg sanggup nak drive 1000 km ++ tu...tapi psl nak buat kerja giler so kitorang plan dlm masa seminggu jer dan setelkan urusan sewa keter dan book feri...dan hari selasa lepas ambil kereta kitorang bertolak....

so syukurla dpt kereta best ...Audi A4 1.9...drive kat highway german takde speed limit hentam la sampai 200 kmh ....dua jam dah sampai border France....pasal muka kitorang muka penyangak kena tahan ngan polis satu jam ...ntah apa ntah diaorang nak buat ngan pasport kitorang...tapi lepas gak....lalu strasbourg, Nancy dan mcm2 tpt lagi...cuaca lak tgh lawa time tu...benti semayang dan kencing satu jam pastu sambung jalan balik....best gak psl kitorang lalu tpt berlaku trench war 1914- 1917 masa world war 1...bandar tu dah jadi bandar peringatan psl ramai sgt org mati kat situ...kitorang tak singgah bandar tu tapi dpt jengok dr tepi highway...

sampai calaes pukul 5 kira2 on time la tupsl nakkena naik feri pukul 6... sampai kat imigresen diorang tanya kitorang nak buat apa kat uk...so kitorang citerla nak jenjalan kat uk.....dia pon kata kitorang giler psl nak jln uk dlm masa seminggu jer...lantak la janji puas hati..so kitorang pon naik feri....

biasala kalau org asia ni org putih mmg pandang rendah...sampai atas feri pon kitorang kena check lagi sekalik padahal kitorang dah beli tikiet dah..diorang igt kite ni miskin sgt ker nak seludup naik feri buuk diorang tu....tapi takpela nak buat camner....ausländer..ni bawah ni gambar masa kitorang atas feri dr calaes nak pergi dover...

kewajipan haji dan umrah

ibadat haji dan umrah adalah menjadi rukun islam yang kelima, wajib dikerjakan oleh umat islam yang berkemampuan dari segi perbelanjaan dan kesihatan untuk sampai baitullah di tanah suci mekah sekali dalam seumur hidupnya.

Monday, May 02, 2005

ASSALAMUALAIKUM.

Ini adalah blog yang pertama saya. Saya bercadang utk menulis sesuatu yang mungkin tidak semua orang tahu, hasil daripada pengalaman cetek saya dan saya berharap ada comment/ penerangan / pembetulan dari mana2 pembaca yang mungkin boleh menjadi sumber maklumat berguna kepada saya. Dan ilmu itu dapat saya gunakan utk memperbaiki kelemahan2 yang ada dalam diri saya dari semasa ke semasa.